Børn i køkkenet – Inspirer til madlavning og undgå kræsne børn

Med børn kan man som forældre tit være frustreret over at de ikke spiser noget eller ikke gider at hjælpe med praktisk ting i hjemmet. En af de ting du kan gøre, er at tage dem med i køkkenet fra en tidlig alder og inkluderer dem i madlavningen.

Når du vælger at gøre dette giver du dit barn mulighed for at finde glæden ved at hjælpe til og at lave mad, men de får også set hvad mad er, hvordan se det ud som råvarer og hvordan det føles og dufter.

Barnets natur er at efterligne

Det er helt naturligt for børn at efterligne. Børn efterligner hinanden, men de efterligner især det voksne gør og siger, og det er en af de måder de lærer på.

Når du indbyder til at dit barn kan se hvad du gør i køkkenet, vil han/hun helt naturligt også prøve at efterligne det du gør. Det er derfor en fordel at inddrage dit barn i aktiviteter i køkkenet bare en gang imellem, i stedet for at tænde for iPad’en el. lade dem spille et spil mens du laver mad i fred.

Hvornår kan børn komme med i køkkenet?

Børn kan komme med i køkkenet ligeså tidligt det skal være. Det er klart at de ikke er til så meget hjælp så længe de er under de ca. 3 år, men du kan stadig have dem med derude, lade dem smage på maden mens du tilbereder den og ikke mindst lade dem lege med nogle af ingredienserne el. børnevenlige redskaber.

Dit barn skal helst kunne sidde op i en højstol for at være med i køkkenet.

Du kan for alvor tage dit barn med i madlavningen når det har rundet de ca. 3 år, for her er finmotorikken stærk nok til at kunne klare simple opgaver som at røre rundt eller hælde i. Samtidig kan et 3-årigt barn også koncentrere sig lidt længere tid ad gangen.

Når dit barn er 5, 6, 7 år vil det være i stand til at hjælpe med at skrælle, skære, hakke, pille osv. Ofte afhænger disse færdigheder af at du har haft dem med i køkkenet allerede fra en tidlig alder, da de ellers ikke har set dig gøre det og fået de første erfaringer med det.

Ting til at have børn med i køkkenet

Der er mange forskellige ting du kan have der gør det nemmere for dit barn el. dine børn at være med i køkkenet. Herunder omtaler jeg nogle af de ting, der vil gøre det nemmere og mere bekymringsfrit som forældre.

Opskrifter til børn i køkkenet

Opskrifter bliver først rigtig relevant når dit barn er omkring skolealderen, men tidligere kan de også bruges. Bruger du opskrifter allerede tidligt er det vigtigt at de er visuelle, så dit barn kan se billeder af de ingredienser der skal bruges i retten.

Ellers er det vigtigt at finde opskrifter dit barn kan lide, dit barn kan forstå og dermed være med til at udføre. Det skal være en succesoplevelse af være med i køkkenet for dit barn ellers ryger interessen hurtigt igen.

Opskrifter til børn kan findes i forskellige kogebøger lavet specifikt til børn. Du kan også nogle steder på nettet finde børnevenlige opskrifter.

Læringstårn – Stol til at børn kan være med i køkkenet

Når dit barn selv kan gå og stå, så er et såkaldt læringstårn el. køkkentårn et must-have til køkkenet. Det giver dit barn mulighed for at komme op i bordhøjde på en sikker måde.

Et læringstårn er en avanceret skammel dit barn kan kravle op i, og som er lukket når barnet er i den, hvilket vil sige at det ikke kan falde ned el. gå udover kanten – de er helt sikre i læringstårnet.

Samtidig sørger et læringstårn også for at give begrænset adgang til at nå forskellige ting på køkkenbordet, så du ikke som voksen skal være bekymret for at der bliver taget og hevet ting på gulvet.

Køkkenredskaber til børn

Sidst men ikke mindst er det en god idé at have sikre køkkenredskaber til børn, så de ikke kommer til skade. Det gælder selvfølgelig specifikt knive og skrælere.

Der findes mange muligheder her og det er blot at søge efter det, så skal du nok finde et godt udvalg af køkkenredskaber til børn.

Skriv en kommentar